FGI

Optimaliseer aanvraag met Functioneringsgericht Indiceren

Lancering FGI-protocol communicatiehulpmiddelen

Dit jaar waren er veel ontwikkelingen rond de vergoeding van spraakhulpmiddelen. Wij zijn blij te kunnen melden dat er weer een belangrijke stap is gezet om dit systeem te verbeteren: vanaf 1 januari 2025 kunnen we branchebreed gaan werken volgens een nieuw FGI-protocol.

Aanleiding
De petitie van belangenvereniging ISAAC-NF “Vergoed spraakcomputers: iedereen een stem” heeft veel teweeg gebracht. In zijn reactie op deze petitie wees voormalig Minister Kuipers al op het belang van functioneringsgericht voorschrijven. Op de brief van de Minister kwamen Kamervragen van Kamerlid Westerveld, waarna veldpartijen werden opgeroepen met elkaar in gesprek te gaan. Hierop volgde overleg tussen o.a. ISAAC-NF, branchevereniging Lacoh, het Ministerie van VWS, het Zorginstituut Nederland en Zorgverzekeraars Nederland. Daaruit bleek de gezamenlijke behoefte aan een protocol dat op eenduidige en objectieve wijze vaststelt waarom iemand welk communicatiehulpmiddel nodig heeft. Ook deze maand was de vergoeding van communicatiehulpmiddelen weer in het nieuws. We zagen reacties van Minister Agema op diverse Kamervragen, waarbij de Minister meermaals inging op het belang van een protocol voor functiegericht indiceren.

FGI
ISAAC-NF en Lacoh hebben een protocol opgesteld voor een functioneringsgerichte indicatiestelling (FGI). Dit protocol is gebaseerd op de International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF) van de WHO. Hiermee zorgt de sector voor een transparant en toetsbaar aanvraagproces, waarmee objectief onderbouwd kan worden waarom een hulpmiddel voor een cliënt met bepaalde beperkingen noodzakelijk is. In de afgelopen maanden is het protocol al uitvoerig getest en reacties waren positief. We zien de ingebruikname dan ook met vertrouwen tegemoet. Momenteel wordt gewerkt aan een digitaal aanvraagportaal om het proces volledig te automatiseren, zodat onnodige administratieve belasting kan worden voorkomen. Vanaf 1 januari 2025 zullen alle leveranciers van communicatiehulpmiddelen met het FGI-protocol gaan werken.

Webinar
Alle FGI-documenten zijn nu al te downloaden (link). Binnenkort zullen we aanvragers uitnodigen voor een webinar om de nieuwe methode te introduceren.

Wat is Functioneringsgericht Indiceren?

Functioneringsgericht Indiceren is een methode die zorgprofessionals helpt bij het bepalen van de benodigde zorg voor individuele cliënten. In plaats van alleen te kijken naar de aandoening van de client, richt deze methode zich op de functionele mogelijkheden van de persoon. Het doel is om zorg op maat te bieden die aansluit bij de specifieke behoeften en mogelijkheden van de client. FGI staat voor Functioneringsgericht indiceren. Functioneringsgericht indiceren is een gestructureerde manier om te bepalen wat het best passende hulpmiddel is voor de cliënt. Het beschrijft de relatie tussen functie-eis en beperking en leidt hierdoor tot het meest geschikte hulpmiddel. FGI legt de nadruk op de functionele behoeften van de cliënt, in plaats van alleen de medische diagnose. De aanvraag wordt hierdoor specifieker en gerichter op de individuele behoeften van de persoon. FGI leidt tot een betere onderbouwing van de noodzaak van het hulpmiddel, aangezien het duidelijk maakt hoe het hulpmiddel de functionele beperkingen zal verminderen en de zelfstandigheid en/of participatie van de persoon zal verbeteren. Functioneringsgericht indiceren is onderdeel van de Procesbeschrijving Hulpmiddelenzorg.

Waarom Protocol Functioneringsgericht Indiceren?

Naast dat landelijk tussen partijen door is overeengekomen deze methodiek breed in de zorg toe te passen en de minister van VWS in 2023 aan veldpartijen heeft gevraagd een Protocol op te stellen, zijn er de volgende inhoudelijk argumenten:

  • Persoonsgericht: Door te focussen op de functionele mogelijkheden van de client, wordt zorg op maat geboden die echt aansluit bij de behoeften van het individu.
  • Efficiëntie: Het protocol biedt een gestructureerde aanpak om zorgbehoeften te identificeren, waardoor tijd en middelen efficiënt worden ingezet.
  • Kwaliteit: Door de zorg beter af te stemmen op de individuele behoeften, wordt de kwaliteit van leven van de patiënten verbeterd.

Verschillende bèta versies worden nu in de praktijk gebruikt. De eerste versie van het Protocol ligt nu voor te consultatie in het veld. Wanneer deze versie volwassen genoeg is kunt u op onze site een versie downloaden. Bekijk de huidige stand van zaken via deze link. 

Verbeter de kwaliteit van uw aanvraag en optimaliseer uw processen met Functioneringsgericht Indiceren. Samen kunnen we het verschil maken in de zorg!